کابل شبکه چیست؟
کابل های اینترنت که با نام کابل شبکه یا کابل LAN شناخته می شوند، امروزه به طور گسترده و توسعه یافته به عنوان محیط انتقال و به منظور ارسال اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرند. به عبارتی دیگر برای برقراری ارتباط در شبکه های کابلی و یا سایر شبکه ها نیاز به کابل شبکه است. کابل شبکه ارتباط میان دو یا چند کامپیوتر، پرینتر ها، سرورها، دوربین های مداربسته و یا هر دستگاه دیگری که دارای کارت شبکه است و قابلیت اتصال به کابل شبکه را دارد فراهم می آورد.
با این حال بمنظور ارسال و یا دریافت هر نوع اطلاعاتی که توسط کابل شبکه از هر یک این دستگاه ها صورت پذیرد باید مراحل نرم افزاری و سخت افزاری خاصی طی شود که این مراحل میتواند شامل دسته بندی اطلاعات، کد گذاری آن ها، تشخیص مبدا و مقصد اطلاعات و غیره…. باشد که در نهایت اطلاعات آماده ارسال خواهند شد و از طریق کابل شبکه در سرتاسر شبکه انتقال پیدا می کنند. بطور کلی کابل شبکه رابط میان دستگاه ها و کامپیوتر ها است که تنها اطلاعات و داده ها را رد و بدل می کند و هیچ دخالتی در اصل و محتوای اطلاعات ندارد.
در بستر محیطی شبکه انواع مختلفی از رسانه ها، برای انتقال داده ها از یک تجهیز شبکه به تجهیز دیگر وجود دارند که از پرکاربردترین و رایج ترین آنها می توان به کابل فیبرنوری، کابل شبکه بهم تابیده، کابل کواکسیال، انواع رادیو و … اشاره نمود که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
مشخصات کابل شبکه:
کابل شبکه شیلدار و بدون شیلد
کابل شیلدار:
امروزه با پیشرفت تکنولوژی در عرضه و ارائه انواع کابل و سیم نیز تحول هایی ایجاد شده است که در این میان یکی از انواع این محصولات کابل های شیلد دار می باشند. این نوع کابل بمنظور محافظت از کابل و اطلاعات جاری آن در برابر بروز احتمالی اختلالات الکتریکی و اختلالات مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله مهمترین وظایف شیلد در کابل ها این است که از شدت ولتاژ بیش از حد میان هادی جلوگیری کند و سبب حفظ پایداری تحت هر شرایطی شود. از وظایف دیگر شیلد میتوان کم کردن شدت اختلال های رادیویی و شوک الکتریکی در کابل و سیم اشاره نمود. این سیم ها معمولا با فلزهایی از جنس مس یا آلومینیوم شیلد می شوند. قیمت این نوع محصول نسبت به قیمت کابل بدون شیلد بالاتر است. این کابل ها در سیستم های اعلام حریق و میکروفون های امنیتی کاربرد دارند.
کابل بدون شیلد:
کابل بدون شیلد در مواقعی که کابل در کنار کابل های برق و نویزهای الکتریکی قرار گیرد، نمی تواند اطلاعات و محتوا را به طور دقیق و صحیح انتقال دهد و در نهایت سیگنال هایی که در آخر انتقال داده می شوند نیمه کاره خواهند بود.
کابل های بهم تابیده شده (Twisted pair)
اقتصادی ترین و پرکاربرد ترین نوع کابل های شبکه، کابل زوج به هم تابیده شده است. این نمونه کابل ها ارزان قیمت هستند و نصب آسانی دارند. همچنین برای شبکههای LAN سیم بسیار مناسبی محسوب می شوند. زوج کابل های به هم تابیده متشکل از 8 سیم به صورت زوجی می باشند تا تداخلات الکترومغنایسی را به حداقل برسانند. سرعت انتقال داده در این کابل ها در ابتدای این دهه حدود 10 مگابیت بر ثانیه بود (کابل CAT3) و در حال حاضر کابل زوج تابیدهشده به CAT8 ارتقا پیدا کرده است که حدود 40 گیگابیت بر ثانیه سرعت دارد.
کابل کواکسیال
در حال حاضر بیشترین استفاده از این نوع کابلها را برای اتصال آنتن تلویزیون یا اتصال انواع LNB به گیرندههای امواج تلوزیونی تعلق می دهند، اما این کابل ها در زمینه شبکههای کامپیوتری به ندرت کاربرد دارند. کابل کواکسیال یک هادی از جنس مس در مرکز دارد که یک لایه پلاستیکی به صورت عایقی بین هادی مرکزی و یک محافظ فلزی بافته شده قرار دارد. محافظ فلزی میتواند کمک موثری به مسدود کردن هر گونه تداخل از چراغ های فلوروسنت، موتورها و کامپیوترهای دیگر نماید.
کابل فیبر نوری
فیبر نوری لوله بسیار باریک شیشهای است که بین آن تهی و خالی است که داخل لوله نور حرکت میکند و در این بستر ارتباطی جریان الکتریکی اطلاعات به واسطه نور حمل می شوند. به این صورت که نور در این لوله باریک به صورت مایل تابیده میشود و با شکست های پی در پی به حرکتش ادامه میدهد و اطلاعات را به مقصد هدایت می کند. این نوع کابلها برای انتقال دادهها در فواصل زیاد و با عملکرد بالا ساخته شدهاند و در شبکههای بزرگ، دیتاسنترها و زیرساختهای مخابراتی استفاده می شوند.
کابل شبکه بر اساس جنس رسانا
کابل LAN بر حسب نوع رسانای استفاده شده در مغزی سیمها به دستههای مختلفی تقسیم میشود.
کابل های شبکه CCS:
مغزی این سیم ها از جنس فولاد بوده و با یک لایه از جنس مس پوشانده شده است. این نمونه کابلها حتی از کابل های CCA هم کیفیت پایینتری در انتقال داده دارند و بسیار کم به عنوان کابل شبکه مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل های شبکه تمام مسی( CCC):
کابل (CCC (Copper Clad Copper به معنی روکش مس یا به عبارتی تمام مس است. در کابلهای شبکه تمام مسی جنس تمام سیمها از مس می باشد. این نوع کابل از ایمنی بسیار بالایی بهره میبرد چراکه مس مقاومت کمی دارد و گرمای زیادی تولید نمیکند. از مزایای این کابلها میتوان سرعت بالا، انعطاف پذیری زیاد، عدم خوردگی و پوسیدگی را نام برد. همچنین این کابل ها می توانند از قابلیت PoE پشتیبانی کنند. به این کابل BC هم می گویند که مخفف Bare Copper و به معنای مس بدون پوشش یا عریان است.
کابل های شبکه CCA:
مغزی این سیمها از جنس آلومینیوم است که با یک لایه از مس پوشیده است. CCA مخفف عبارت Copper Clad Aluminum و به معنی آلومینیوم با روکش مس است. این کابلها از کیفیت به نسبت پایینتری از کابلهای تمام مسی برخوردار هستند و بر خلاف کابل های تمام مس انعطاف لازم را ندارند، خورده میشوند و قابلیت PoE را پشتیبانی نمیکنند. مخفف عبارت Copper Clad Steel و به معنی فولاد با روکش مس است.
دسته بندی کابل های شبکه
نامگذاری و دسته بندی هر کابل شبکه با توجه به ارتقاء و بهبودهای کابل ها انجام می شود. زمانی که در یک کابل LAN تغییرات زیادی به وجود می آید یک دستهبندی جدید هم به وجود می آید. مواردی که کابل های شبکه را به دسته بندی های مختلف تقسیم می کنند عبارت اند از: خصوصیات الکترونیکی و سرعت و پهنای باند. کلمه cat مخفف واژه ی category و به معنای دسته است. برای نمونه کابل شبکه cat6 منظور کابل شبکه دسته پنجم می باشد.
کابل شبکه لگراند
کمپانی لگراند به عنوان بزرگترین تولید کننده ی محصولات مرتبط با صنعت برق و شبکه های کامپیوتری و همچنین با بهره گیری بیش از 50 سایت تولید در کشور های مختلف دنیا در حال حاضر، به عنوان مطرح ترین برند دنیا بشمار میرود. شرکت لگراند فرانسه برای کلیه شرایط و پروژه های گوناگون تجهیزات راه حل های کار آمدی و مناسب ارائه می دهد. شرکت لگراند از سال 1860 میلادی در لیمونژ فرانسه فعالیت خود را آغاز نمود و با تولید فیوز سرامیکی برند خود را در بازار مطرح کرد.
کابل شبکه لگراند در ایران در سه دسته مختلف وجود دارد که از لحاظ سرعت انتقال دیتا، پهنای باند، قطر کابل و سطح مقطع هر سیم، با یکدیگر تفاوت دارند. این سه دسته شامل کابل شبکه Cat5e لگراند، کابل شبکه Cat6 لگراند و کابل شبکه Cat6a لگراند می شود. البته که موارد ذکر شده موجود در کشور ایران است و لگراند کابل های دیگری نظیر Cat1تا Cat8 هم در دنیا عرضه می کند که به دلیل عدم وجود زیر ساخت و قیمت های بسیار بالا محصولات High End، این تجهیزات و کابل ها به ایران وارد نمی شوند.
کابل شبکه لگراند به شکل تقلبی و اورجینال در ایران جهت سفارش دهی موجود است.دقت داشته باشید که هیچ گونه نظارت مناسبی بر فروش این محصولات اعمال نمی شود. نکته قابل بیان است که کابل شبکه لگراند در مدل های اورجینال و متفرقه، دارایی نشانه هایی است که می توان به سادگی وجه تمایز میان ۲ محصول را تشخیص داد. تشخیص اصالت کابل شبکه لگراند از طریق جنس روکش کابل، کشور سازنده، نوع جعبه و قرقره، رنگ کابل وزن، ظاهر کلی کابل و فویل و ظاهر شیلد امکان پذیر است.