با پیشرفت تکنولوژی و افزایش سیستم های تحت شبکه و نیاز روز افزون به شبکه های اینترنتی و ارتباط بین سیستم های دور از یکدیگر مبدل فیبر نوری هم از اهمیت بیشتری برخوردار شدند. از مبدل فیبرنوری معمولا برای ارتباطات دور و اطلاعاتی که نیاز به انتقال سریع دارند استفاده می شود و سیستم هایی که تحت یک شبکه با کلاینت هایی با کابل متفاوت هستند و از مبدل فیبر نوری استفاده می کنند باید بتوانند سیگنال های الکتریکی را به سیگنال های نوری و برعکس تبدیل کنند تا بتوانند اطلاعات را انتقال بدهند و باهم ارتباط برقرار کنند .در این مقاله کمی درباره مبدل فیبر نوری و کاربرد و مزایای آن سخن خواهیم گفت.
مبدل فیبر نوری چیست؟
مبدل فیبرنوری سیگنال های الکتریکی را دریافت می کنند و به سیگنال های نوری تبدیل می کنند و در کابل های نوری منتقل می کنند و در انتهای این کابل های فیبرنوری یک مبدل فیبرنوری وجود دارد که سیگنال های نوری را دوباره دریافت می کنند و آنها را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند و به کابل های مسی برمی گردانند.
از مبدل فیبرنوری زمانی استفاده می شود که فاصله بین دو دیوایس شبکه بسیار زیاد باشد و امکان ایجاد رابطه از طریق کابل شبکه مسی نباشد و همچنین به پهنای باند زیاد و مقاوم بودن در برابر تداخل های الکترومغناطیس استفاده می شود.
سیستم های فیبر نوری از 4 قسمت تشکیل شده اند:
- فرستنده
- فیبرنوری
- تقویت کننده
- گیرنده نوری
فرستنده مبدل فیبر نوری
فرستنده ها سیگنال های جدید نوری را می سازند و رمزگذاری می کنند.
فیبرنوری
سیگنال های جدید تولید شده را در مسیرهای طولانی می فرستند .
تقویت کننده
به دلیل اینکه سیگنال ها در مسیرهای طولانی منتقل می شود ضعیف می شود و از تقویت کننده ها استفاده می شود تا این سیگنال ها تقویت شوند.
گیرنده نوری
این گیرنده ها سیگنال های فرستاده شده را دریافت می کنند و آنها را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند.
انواع مبدل فیبر نوری
مبدل فیبر های نوری دارای 4 نوع هستند که در اینجا به اختصار توضیح می دهیم.
- مبدل فیبرنوری E1
- مدیا کانورتر
- ویدئو کانورتر
- کانورتر تلفن
مبدل فیبر نوری E1
زمانی که شبکه ما مبتنی بر IP است و می خواهید خطوط E1 دهید باید از از تکنولوژی Tim over IP استفاده کنیم که این کار به وسیله مبدل E1 انجام می شود.مبدل های E1 با تعداد پورت ها مختلف ارائه می شود که می توانید نسب به احتیاج پروژه یکی را انتخاب کنید.
مبدل فیبر نوری مدیا کانورتر
این مبدل فیبرنوری وظیفه تبدیل سیگنال اترنت به سیگنال نوری و تبدیل سیگنال نوری به سیگنال انترنت را برعهده دارد.
ویدئو کانورتر
مبدل فیبرنوری ویدئو کانورتر وظیفه تبدیل سیگنال تصویر به سیگنال نوری و تبدیل سیگنال نوری به سیگنال تصویر را برعهده دارد.مبدل فیبرنوری ویدئو کانورتر ها یک سخت افزاری است که دیتاها و اترنت و ویدئو ها و تلفن را از طریق فیبر نوری منتقل می کند.
کانورتر تلفن
مبدل فیبرنوری کامورتر وظیفه تبدیل سیگنال تصویر به سیگنال نوری و تبدیل سیگنال نوری به سیگنال تصویر را برعهده دارد.و سیگنال های آنالوگ تلفن را به سیگنال های نوری تبدیل می کند و برعکس و به گیرنده می فرستد.مبدل فیبر نوری با پورتهای 4 پورت ، 8 پورت ، 16 پورت ،24 پورتی موجود است و از کانکنورهای نوع FC ،SC ،ST می باشند.
مزایای استفاده از مبدل فیبر نوری
استفاده از مبدل فیبر توری مزیت هایی دارد که در ادامه مقاله به آن می پردازیم:
- اندازه کوچک تر
- سرعت انتقال بالا
- فاصله دورتر
- پهنای باند بیشتر
اندازه کوچک تر
کابل های فیبرنوری و مبدل هایی که در انتهای آنها قرار دارند قطر بسیار کمتری از کابل های کواکسیال دارند و همین امر سبب می شود تا فضای کمتریرا اشغال کند.
سرعت انتقال بالا
در کابل های فیبرنوری با مبدل فیبر نوری به این دلیل که اطلاعات به سیگنال های نوری تبدیل می شود و بعد منتقل می شود سرعت انتقال داده بسیار بالاتر از انتقال داده توسط کابل های مسی است
فاصله دورتر
با استفاده از مبدل فیبرنوری می توان با فاصله دور تری ارتباط برقرار کرد چون اطلاعات الکتریکی را به اطلاعات نوری تبدیل می کنند و محدودیت کابل ندارند و به فاصله دورتر دسترسی دارند.
پهنای باند بیشتر
زمانی که کابل های فیبرنوری را به زیر ساختی کابلی اضافه می کنیم پهنای باند بیشتری را خواهیم داشت و اطلاعات بیشتری را با سرعت بالاتر منتقل خواهیم کرد.
بدون دیدگاه